Sosyal Medyada O Kelimeleri Kullananlara 2 Yıl 4 Aya Kadar Hapis İstemiyle Dava Açılacak

Teknoloji Detoksu Nedir?
30 Nisan 2014

Sosyal Medyada O Kelimeleri Kullananlara 2 Yıl 4 Aya Kadar Hapis İstemiyle Dava Açılacak

Bundan sonra sosyal medya hesaplarında herhangi bir gönderinin altına yorum yaparken, herhangi bir paylaşımda bulunurken ya da herhangi bir olay ile ilgili fikir beyan ederken çok dikkatli olmak gerekir. ‘Aptal’ ve ‘Sazan’ kelimelerini kullananlara 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açılacak.

Zamanın çok hızlı bir şekilde ilerlemesi ve teknolojinin gelişim göstermesi ile beraber sosyal medya platformları, hayatımızın her alanına girmeye devam ediyor. Dünyada milyarlarca kişi, sosyal medya hesaplarını, bir şeyleri paylaşmak, mesaj atmak ya da zaman geçirmek için kullanıyor. Elbette bu durumun böyle olması sonucunda günümüzün çoğu geçirdiğimiz bu sosyal medya platformlarında bazı olumsuz durumlarla karşılaşmak da mümkündür.

İnsanlar, Sosyal Medyada Hakaret Etmeyi Özgürlük Sanıyor

Bilindiği gibi böyle platformlar üzerinden birbirine çeşitli hakaretler eden insan sayısı da son zamanlarda iyice çoğalmaya başladı. Sosyal medya platformları ile yetkilileri, bunların önüne geçebilmek amacıyla kurallarını genişletmeye her ne kadar gayret etse de her geçen gün böyle olaylarla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. Elbette sosyal medya hesaplarında paylaşımı gerçekleştirilen ya da yapılan yorumların hangilerinin hakaret sayılıp sayılmayacağı ile ilgili bir belirsizlik söz konusu olurken, konu ile alakalı çok ilginç bir gelişme yaşandı.

Sosyal medyada son hakaret olayı Kahramanmaraş’ta yaşandı

Kahramanmaraş’ta bir avukat, kendisine sosyal medya hesabında sazan ve aptal şeklinde hitap eden kişi için savcılık makamına suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet savcısı ise, kullanılan bu kelimeleri suç sayarak hakarette bulunan kişi hakkında 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle dava açtı.

Kahramanmaraş’ta kadın bir avukat, 6 nisan 2020 tarihinde Instagram hesabından bir başka kadın kullanıcıya ait olan bir gönderiye yorum yaptı. Avukat, yazmış olduğu yorumda paylaşımı gerçekleştirilen fotoğrafta bulunan caminin adını sordu. Sosyal medya kullanıcısı diğer kadın ise bu yoruma ‘Dolmabahçe Bezmialem Camii’ yanıtını verdi. Fakat mimar olduğu aktarılan bir başka ismin avukatın sorusuna çok sert bir dille cevap vermesi dikkatlerden kaçmadı.

Suç Edecek Hangi Kelimeler Kullanıldı?

Cevap veren kişi ‘sen ne aptalsın, caminin ismini soruyorsun. Tüh yazık. Sen biliyor musun caminin adını tatlı su sazanı?’ ifadelerini kullanmak suretiyle avukat kadına hakaret etti. Avukat ise bu yorumlara kayıtsız kalmadı ve  ‘Tanımadığı birine hakaret edecek kadar değilim emin ol’  cevabını verdi. Kadın avukat, yerinde durmadı ve konuşmanın ekran görüntüsünü almak suretiyle Kahramanmaraş Cumhuriyet başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet Savcılığı Derhal Soruşturma Başlattı

Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında mimar olduğu anlaşılan ve avukata çok sert bir şekilde cevap veren kişi, hesabın kendisine ait olduğunu ve yorumları da bizzat kendisinin yazdığını itiraf etti. Daha sonrasında ise savcı, dava açtı  ve sazan kelimelerini hakaret sayma kararına vardı. Mimar kişinin 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle ceza alması gerektiği yönünde mahkemeye dava açtı.

Sonuç İtibariyle Ne Oldu?

Kadın avukat daha sonrasında yapmış olduğu açıklamada davasının arkasında kararlılıkla duracağını söyleyerek, ceza yargılamasının nihayetinde manevi tazminat davası açacaklarını da sözlerine ekledi. Diğer taraftan avukat, sosyal medya hesaplarında herhangi birine yönelik suç teşkil etme potansiyeline sahip çeşitli kelimeler ya da cümleler kullanmanın insanların başını ağrıtacak çeşitli problemlerin yaşanmasına sebep olacağını ve ceza alınmasına sebep olabileceğini vurguladı.

Son dönemlerde Türkiye’de artık sosyal medya platformlarından herhangi birine sahip olan kişi sayısı milyonları geçti. İnsanların birden fazla sosyal medya hesaplarının olduğu da aşikar. Eğlence amaçlı bir şekilde kimi insan sosyal medya hesaplarını kullanırken, kimisi ise klavye kahramanlığına soyunup başka kişilere ve başka kurumlara hakaret etmeyi adeta sosyal medya platformlarında yaparken bunun kendisine bir özgürlük getireceğini düşünüyor. Türkiye’de Özellikle de son dönemlerde emniyet birimlerine ait siber suçlarla mücadele ekipleri tarafından yapılan çeşitli soruşturmalarda insanların keyfi bir şekilde oturdukları yerden sosyal medyada klavyenin başına geçip insanlara ve kurumlara hakaret ve küfür ettiklerini tespit etmiştir. Daha sonrasında açılan soruşturmalarda insanların hapis cezası armaları dahi çok büyük problemlerin meydana gelmesi söz konusu olmuştur. Kahramanmaraş’ta en son yaşanan olaya yönelik sosyal medya platformunda sözlü hakarete maruz kalan avukatın da yapmış olduğu açıklamalara bakıldığında sosyal medyanın ve teknolojinin insan hayatını kolaylaştırdığı kadar aynı şekilde insana zarar veren bir faktör haline dönüşmesinin önüne geçilmesi açısından insanların çok daha dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yapılmıştır.

Sonuç itibarıyla söylemekte fayda görüyoruz ki insanların, teknolojinin ve sosyal medyanın nimetlerini iyi yönde kullanmaları gerekir aksi takdirde siber suçlarla mücadele ekipleri kapınızı çalar ve ‘Falanca kişiye veya falanca kuruma hakaret ettiğiniz için ya da küfür ettiğiniz için bizimle emniyete kadar gelmeniz gerekir.’  Cümlesini sıklıkla duyacaksınız. Götürülüp ifadenin alınmasından sonra dosya Cumhuriyet savcısına intikal eder ve oradan hakkınızda dava açıldıktan sonra akimin karşısına çıkıp yıllarca ifade vermek zorunda kalabilir hatta bunun sonucunda bütün hayatınızı alt üst edecek cezalar alabilirsiniz. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için sosyal medya hesaplarından başkalarına küfür etmemek gerekir, hakaret etmemek gerekir.